fbpx

…hogyan fogok kiégni? Teszteljük le!

A kiégés olyan pszichológiai szindróma, amit a munka világában tapasztalhatunk, mint hosszú távú kimerültség, érdeklődés elvesztése, kedvetlenség, stressz és sokszor fizikai panaszokkal is társul. Biztosan sokan hallottunk már erről a jelenségről, még az is lehet hogy valaki a közvetlen környezetünkből – esetleg mi magunk megéltük.

Az a baj, hogy a ‘burnout’ nagyon alattomos dolog. Előfordul, hogy úgy érezzük: mindent jól csinálunk, mindent megteszünk, valahogy mégis elveszítjük a motivációnkat, jó kedélyünket.

Khaler’s five

Belső motivációink láthatatlanul gyakorolnak hatást a mindennapjainkra. Precíz vagy? Mindenkinek meg akarsz felelni? Hajt a versenyszellem…?

Taibi Khaler 1975-ben meghatározott 5 olyan belső motiváló tényezőt, amik hajtanak minket. Ebből az ötből általában nem mindegyik, és nem egyforma súllyal hatnak ránk: ezért mellékeltünk egy kérdőívet is, hogy megtudhasd, Te melyik kategóriába tartozol inkább!

  • Tökéletesnek lenni
  • Erősnek lenni
  • Gyorsnak lenni
  • Másoknak megfelelni
  • Mindent megpróbálni

A kérdőívről

Ha kíváncsi vagy a saját hajtóerőidre, akkor a lenti kérdőívből megtudhatod! Bár az eredmények nem túl szofisztikált képet mutatnak, mégis, segítenek, hogy meglásd a saját motivációd alapját. Ez nem egy kutatásokkal validált kérdőív, de szórakoztató módon remek tükröt tarthat elénk.

A hajtóerők Kahler szerint öt különböző módon jellemezhetők. Az általunk bemutatott viselkedést fejezik ki, amit a külvilág felé mutatunk, sokszor tudattalanul. Kimondottan hasznos tudatában lenni ezeknek a dolgoknak, hiszen ha felismerjük a hajtóerőnket, könnyebben küzdünk meg a kiégéssel is (hiszen tudjuk hol keressük a torzulást, a túlhajszoltság gyökerét). Például, ha tudom, hogy nem tudok nemet mondani, ha kérnek, akkor koncentrálhatok a jövőben arra, hogy kevesebb feladatot vegyek a nyakamba. Nagyon ritka, ha valakire csak egyetlen hajtóerő igaz – általában ennél komplexebbek vagyunk. Minden esetre ártani nem árt, ha kitöltjük!

Itt találod a kérdőívet:
http://theworklifecompany.hu/test/khaler-ot-hajtoero/

Leave a Comment

meditáció a megnyugvásért