fbpx

Sétálva megbeszélni

Beszélni, gondolkodni, ötletelni valójában egyáltalán nem új dolog. “Sétáló meetingeket” tartottak végig a történelem során: valójában az asztal körül ülve ötletelés egy újabb ötlet.

Arisztotelészről úgy tartja a mondás, hogy szívesebben tanított séta közben, de jóval utána más Európai filozófusok, mint Hegel és Kant is szívesebben alkottak talpalás közben. Ezt a régi jó szokást a mai korban is igyekeznek visszahozni, például Jack Dorsey a Twitter társalapítója, vagy Mark Zuckenberg is szeretnek menet közben interjúztatják az új munkatársakat.

Tanulmányokkal bizonyították, hogy a gyaloglás serkenti a divergens gondolkodást. Vagyis kimutathatóan kreatívabbak vagyunk, ha nem egy szobában ülve, monitor előtt ötletelünk.

Arról nem is beszélve, hogy egészségügyi szempontból is megéri néha felállni a székből, és megmozgatni az elmacskásodott (vagy elmacskásodni készülő) végtagjainkat.

Mire kell figyelni egy sétáló megbeszélés alkalmával?

Először is nem feledkezhetünk meg a tényről, hogy a sétáló megbeszélés is egy megbeszélés: eleje, vége, napirendje, céggel kapcsolatok kérdéskörei, és legfőképpen célja van. Akár egy tárgyalóban tartott találkozó alkalmával, itt is meg kell tervezni miről lesz szó, mi a célunk a találkozóval. Egy interjú? A következő havi PR anyagok? Egy új termék bevezetésének stratégiája? Építsük fel a megbeszélés vázát és ha kell, válasszunk moderátort, aki felügyeli, hogy nem kalandozik el a beszélgetés. Egy nem hagyományos megbeszélés folyamán könnyebben el-elkalandoznak a résztvevők…

A méret a lényeg

Igazából nem, de fontos szempont. Egy tíz fős meeting esetén elég nehéz sétálva megbeszélni a dolgokat, tekintve, hogy a mini konvojunk elején nem hallják a végét, a csapat kisebb csoportokra esik szét, lesz aki inkább meg sem szólal, csak élvezi a napsütést. Az ideális létszám valahol a kettő és négy között van, ahol még mindenki hallja a másikat, könnyebben fel tud szólalni, reagálni a többiekre és azt is könnyebb kiszúrni, ha valaki fejben máshol jár.

Tempó és ruházat

Nem árt odafigyelni arra sem, hogy egy alacsonyabb hölgy, aki nem mellesleg magassarkút visel, nem ugyanolyan tempót diktál, mint kétméteres, bőrcipős munkatársa. Valószínűleg ő kevésbé szívesen fogja körbe sétálni a vállalat épületét. Ezért fontos, hogy ha sétáló meetinget tartunk, akkor tájékoztassuk a résztvevőket előre, hogy a kényelem megvalósulhasson nem csak a séta tempójával, de a ruházattal kapcsolatban is.

Biztonság

Mérjük fel a biztonsági kockázatokat. Ez vonatkozhat a ruházatra, vagy a séta helyszínére. Olyan útvonalon érdemes végighaladni, ahol nem fogja semmi megakasztani a beszélgetést, ötletelést.

Az eredmények összegzése

Séta közben elég nehéz jegyzetelni, de ha sikerül, az nagyon hasznos lesz később. Írj le (vagy pötyögj a telefonodba) egy-egy szót menet közben, és rögtön a meeting végeztével írj át mindent összefüggő szöveggé. Egyrészt így újra átgondolod, miről is szólt ez a találkozó, másrészt megörökíted későbbre – pár nap múlva már nem biztos, hogy emlékezni fogsz az elhangzottakra, de rögtön a meeting után még elég friss az emlék.

Mindent összevetve nem rossz dolog ez a sétáló meeting.

Leave a Comment

wellbeingsporttaplalkozas