fbpx

Táplálkozási tanácsok: mit kérdezz egy dietetikustól?

Igazából mindenki ért a táplálkozáshoz. Pont úgy, mint a focihoz meg a politikához. Ja, meg a gyerekneveléshez. Kérdezz meg bárkit, mindenkinek megvan a maga “csoda módszere”, az ötletei, tanácsai, meg az elvei. Ebből viszont mi az, ami valóban a hasznunkra válik…?

Sajnos a valóságban csoda-módszerek nem léteznek. Vannak, amikre jól reagál a szervezetünk, talán olyan ami hirtelen nagyon látványos eredményt produkál, de valódi megoldáshoz idő, energia és mindenek előtt tudás kell.

Információt végtelen mennyiségben találni a neten (kérdezd csak Google-t) azonban ahhoz, hogy személyre szabott és a céljaiddal összefüggő étrendet tudj összeállítani, érdemes szakember segítségét kérni. Egy dietetikai tanácsadás során a szakértő elbeszélget veled és segít kialakítani egy olyan megoldást, ami (valóban, nem egyetlen hét alatt, de megbízhatóan) segít elérni a céljaidat.

Mit kérdezz egy dietetikustól?

Először is fontos magadban leszögezned, hogy mi a célod az étrended újra-tervezésével. Általánosan szeretnél egészségesebben étkezni? Szeretnéd leadni a karácsonykor feljött plusz kilókat? Esetleg kialakult nálad egy étel-intolerancia és nem is tudod hol kezd a változtatást?

A következő kérdés, a már meglévő étrended. Eddig hogyan étkeztél? Milyen ízeket szeretsz, mi az amit nem tudsz megenni? Fontos hogy az új diéta ne egy radikális változást jelentsen, hiszen akkor sokkal nehezebb lesz betartani.

Aztán mennyit sportolsz? Ülő vagy fizikai munkát végzel inkább? A tanácsadó tud segíteni abban is, hogy a meglévő életstílusodhoz milyen vitaminok, tápanyagok és kiegészítők kellhetnek, hogy mindig friss és fitt legyél – és nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is.

Mindezeket érdemes megbeszélned egy dietetikussal vagy táplálkozási szakértővel. Még az is lehet, hogy meg fogsz lepődni: van amire azt hitted jót tesz, pedig Neked nem való, vagy épp amire azt gondoltad, hogy káros vagy kerülendő, valóban nem is okoz nagy bajt. A legjobb, ha megkérdezed személyesen!

Szeretnéd, ha a Te munkahelyeden is lenne lehetőséged a dietetikussal konzultálni? Keres minket bizalommal, szívesen segítünk!

Leave a Comment

étkezés