fbpx

A wellbeing mint program, és nem csak egy szolgáltatás

Az egészség javítása nem csak annyit jelent, hogy jobb eredményeket érünk el egy skálán. Fontos eredmény a súlycsökkenés, vagy a vérnyommás csökkenése, mint számos más, mérhető dolog, amit egy egészségfejlesztési szolgáltatás esetén. Ennél azonban sokkal többről kell szólnia az egészség javításának.

Úgy gondoljuk, hogy a corporate wellbeing nem egyetlen szolgáltatást jelent: sokkal inkább eszközök sokasága, ami elősegíti a boldog és szerethető környezet kialakulását. Négy olyan előnyt gyűjtöttünk össze, ami miatt inkább programban érdemes gondolkodni, mintsem egy-egy szolgáltatásban.

1. Minden munkahely, minden dolgozó más

Meglehet egy szolgáltatás valakinek tökéletesen megoldja a problémáját, míg másoknak nem ad semmit. Egy kisgyerekes adószakértőnek nagy segítség az irodába szervezett gyerekfelügyelet, de a munka után nem maradna ott jóga órára, hiszen várja a család. Egy gép-operátor sokszor megerőlteti a térdeit, lábát: megfelelő orvosi szűrésekre lenne szüksége, de ha választhat, előbb menne el egy csapatépítő dartsozásra. A legjobb vállalalti jólléti programok egyszerre támogatják a dolgozók szükségleteit és igényeit.

2. A törődés segíti az elköteleződést

Senki sem szeretne egy alkatrész lenni a gépezetben. Mindannyiunk mögött más háttér áll, mást hozunk otthonról, mást tartunk fontosnak. Egy dologban azonban a legtöbben egyformák vagyunk: aki jól bánik velünk, azokhoz mi is jók vagyunk. Olyan munkaadóhoz, aki figyel rám, törődik a nehézségeimmel, én is sokkal lojálisabb leszek.

3. Az egészség is sokoldalú

A fizikai egészség a legszembetűnőbb, pedig egészségünknek csak egy része. Hiába vagyunk fizikailag a toppon, ha mentálisan, vagy szociálisan megsérülünk, épp úgy visszaeshet a teljesítményünk, mint egy “kellemes” kis influenza miatt. Egy komplex wellbeing program tartalmaz minden területen átívelő megoldásokat.

4. Hatékonyság, mint közös érdek

Sokszor hallottuk már, hogy ha jól érzi magát a munkavállaló, akkor jobban teljesít. Most egy percre fordítsuk meg: az a munkavállaló, aki jól teljesít, sokkal jobban érzi magát a munkahelyén. A jóllét nem csak az egyik fél érdeke és célja kell, hogy legyen, hanem mindenkinek, a saját érdekében kell rá törekednie.

5. Mindenki egyért, egy mindenkiért

Egy szervezetben, amiben az egymástól eltérő hátterű és igényű kollégák igényeire is találnak megoldást, az összhang is könnyebben létrejön. A hátfájós kollégám ingyen gerincvizsgálatra jelentkezett, a sportos kollégám konzultálhatott egy dietetikussal, milyen étrendet alakítson ki a crossfit edzései mellé, nekem pedig masszőr gyógyítja ki a gép előtt görnyedés miatti görcsöket a hátamból.

Egy szolgáltatás nagy segítséget jelenthet, a valódi különbséget azonban egy összetett program fogja meghozni. Az egészségtudatosság mindenki érdeke. A legnagyobb kihívás az, hogy a mindennapi hajtásba bele tudjuk építeni az odafigyelést: viszont egyértelműen megéri.

Te is wellbeing programban gondolkodsz? Ha kérdésed van, vagy kíváncsi vagy egy wellbeing-program ajánlatra, akkor

Leave a Comment

bullyingsétáló megbeszélés